طراحی و ساخت مبدل های اندازه گیری (1)

مبدل هایی که از اصل استرین گیج برای اندازه گیری کمیت های فیزیکی استفاده می کنند، استفاده فراوانی در صنعت دارند. در این مقاله این مبدل ها بررسی شده اند

طراحی و ساخت مبدل های اندازه گیری

نحوه ساخت مبدل های اندازه گیری

مبدل ها یا سنسورهایی که اینجا مورد بحث قرار خواهند گرفت، عمدتا از دو جز اصلی عنصر ارتجاعی یا فنری و استرین گیج تشکیل شده اند. عنصر فنری نسبت به متغیر اندازه گیری تغییر شکل خواهد داد و این تغییر شکل ها توسط استرین گیج ها که روی سطح عنصر فنری نصب شده اند، به سیگنال الکتریکی تبدیل خواهند شد، برای این کار معمولا از مدار پل وتستون استفاده می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه کار مدار پل وتستون و استرین گیج ها لطفا به مقالات ما در این مورد رجوع کنید.

دیاگرام مداری و شماتیک پایه برای اندازه گیری سنسورهای استرین گیجی

مبدل هایی که از این اصل برای اندازه گیری کمیت فیزیکی مورد نظر استفاده می کنند، استفاده بسیار فراوانی در شاخه های مختلف صنعت و همچنین در پروژه های تحقیقاتی دارند. دلیل این امر این است که استرین گیج های فلزی یک سری مزیت های غیرقابل انکاری دارند که آنها را به مهم ترین عضو در مبحث اندازه گیری توسط مبدل ها، تبدیل کرده است. از مهم ترین مزیت های آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

نقشه راه ساخت مبدل های اندازه گیری نیرو:

آیا تابحال به فکر ساخت مبدل های اندازه گیری توسط خودتان بودید؟ ما به شما مسیر انجام این کار را قدم به قدم نشان می دهیم. علاوه بر مباحث تئوری مورد نیاز، ما مراحل پایه‌ای ساخت مبدل ها را به زبان ساده تر به همراه مثال در بخش های بعدی تشریح خواهیم کرد.

طراحی مفهومی عنصر فنری:

وقتی عنصر ارتجاعی یا فنری توسط بارهای مکانیکی اعمالی به آن دچار تنش های مکانیکی می شود، این تنش ها باعث تغییر شکل فیزیکی عنصر ارتجاعی می شوند که به این تغییر شکل ها اصطلاحا "کرنش" می گوییم. این کرنش ها همیشه باید به صورت خالص ارتجاعی باشد، یعنی در محدوده قانون هوک اتفاق بیفتد. اگر این شرط رعایت نشود، مبدل مورد نظر با خطاهای بسیاری مواجه خواهد بود و عملا هیچ کارایی نخواهد داشت. برای ارضای این شرط، هندسه عنصر ارتجاعی، ابعاد و همچنین جنس مواد آن بسیار مهم می باشند.

در زیر به بررسی تک تک این موارد می پردازیم.

شکل هندسی عنصر ارتجاعی:

فاکتورهای مهمی که در تعیین هندسه عنصر ارتجاعی نقش دارند عبارت اند از، ماهیت کمیت فیزیکی که قرار است اندازه گیری شود، و همچنین مقدار و جهت آن همگی در تعیین شکل هندسی مبدل تاثیر دارند.

مهم ترین ویژگی های یک مبدل خوب مانند خاصیت خطی بودن آن، خطای پسماند و همچنین خطای خزش کم، بستگی زیادی به هندسه عنصر ارتجاعی دارند. مبدل هایی که از استرین گیج استفاده می کنند نه تنها برای اندازه گیری نیرو مناسب هستند، بلکه برای اندازه گیری کمیت های دیگری که به نیرو مرتبط هستند مانند جرم، نیروهای خمشی، گشتاور، فشار، لرزش ها و شتاب نیز به کار گرفته می شوند. شکل و هندسه مورد نظر برای عنصر ارتجاعی جهت اندازه گیری این کمیت ها در شکل زیر آورده شده است.

هندسه عنصر ارتجاعی برای اندازه گیری کمیت های مختلف

برای دریافت بیشترین حساسیت ممکن نسبت به کمیت اندازه گیری شده، ضروری است در صورت امکان از چهار گیج فعال در بازوهای پل وتستون استفاده شود . شکل هندسی عنصر ارتجاعی باید طوری باشد که استرین گیج های نصب شده روی آن بتوانند به صورت آنی نسبت به بارهای اعمالی واکنش نشان دهند. همچنین توزیع تنش در محل نصب گیج ها باید تا حد امکان یکنواخت باشد.

متناسب با کاربرد هر مبدلی، می توان از روی هندسه های پایه برای هر کمیت، شکل مورد نظر مبدل را برای برآورده کردن نیازهای آن کاربرد، به صورت خاص طراحی کرد. در زیر به چند مثال از این موارد اشاره شده است.

مبدل های اندازه گیری نیرو:

شکل 3 به وضوح نشان می دهد که ساختار مبدل های عملی به مراتب پیچیده تر از ساختارهای پایه ای آنان که قبلا نشان داده شد، می باشد. عنصر ارتجاعی در این گونه از مبدل ها از یک میله استوانه ای ضخیم که سطح مقطع آن در وسط های آن کاهش یافته است، تشکیل شده است.

سطح مقطح آن باید با توجه به ظرفیت نامی مبدل و همچنین حساسیت آن محاسبه شود. هر چقدر طول و قطر آن بزرگتر باشد، توزیع تنش ها در محل نصب استرین گیج یکنواخت تر خواهد بود. سطح مقطع دو انتهای آن به حد کافی بزرگ در نظر گرفته می شود، تا در مقابل بارهای اعمالی این قسمت ها تغییر شکل آنچنانی نداشته باشند.

طراحی و ساخت مبدل های اندازه گیری (2)

در این مقاله شما با نحوه انتخاب مواد مناسب برای ساخت مبدل ها و همچنین هندسه عنصر فنری برای ساخت مبدل های دقیق آشنا خواهید شد

محفظه محافظ به کار رفته در آن از انتقال نیروهای جانبی ایجاد شده توسط بارهای مکانیکی اعمالی، به عنصر ارتجاعی جلوگیری می کند. همچنین این محفظه مبدل را در برابر شرایط محیطی مانند گرد وغبار، نفوذ آب و رطوبت و ... به داخل آن جلوگیری می کند.

حفاظت در برابر نیروی های جانبی وارد شده به مبدل ضروری است. زیرا این عمل از اعمال اضافه بار به عنصر ارتجاعی جلوگیری می کند و دقت اندازه گیری را بالا می برد. برای جلوگیری از تاثیر گذاری محفظه حفاظتی روی دقت اندازه گیری مبدل، معمولا دو انتهای آن را که در راستای اندازه گیری کمیت مورد نظر است، دیافراگمی قرار می دهند که در جهت اندازه گیری نیرو حالت "نرم" را دارد ولی در جهت های عرضی کاملا محکم می باشد.

عنصر ارتجاعی ستونی شکل نشان داده شده در شکل 3 برای اندازه گیری نیروهایی با مقدار 10KN/1t تا 1MN/1000t مناسب می باشد. شکل 4 یک حالت اصلاح شده عنصر ارتجاعی ستونی را نشان می دهد.

سطح مقطع H شکل این عنصر ارتجاعی باعث می شود که آن در مقابل نیروهای جانبی مقاومتر از حالت استوانه ای یکنواخت باشد. استرین گیج ها برای این عنصر در ناحیه H روی یک دیواره افقی نصب شده اند، زیرا در این ناحیه، به خاطر نزدیک بودن آنها به محور خنثی ممان خمشی، حداقل ممان خمشی به آنها از طرف نیروهای جانبی وارد می شود.

مثالی از طراحی مکانیکی یک مبدل و سنسور

در برخی از موارد معمولا مشکل کمبود فضای لازم برای نصب این نوع از مبدل ها وجود دارد. این مشکل طراح را مجبور به استفاده از عنصرهای ارتجاعی اصطلاحا Low-profile می کند. با این حال استفاده از دیسک های ساده در این گونه موارد توصیه نمی شود، زیرا شرط یکنواختی توزیع تنش در این دیسک ها برقرار نیست. از آنجایی که این مورد پیش نیاز اندازه گیری های دقیق می باشد، و چیزی که ما اندازه گیری می کنیم صرفا کرنش های ایجاد شده روی عنصر ارتجاعی هستند که به صورت غیر یکنواخت در سرتاسر حجم عنصر ارتجاعی توزیع شده اند، حال اگر میانگین این کرنش ها اندازه گیری شود، در این صورت نتایج بدست آمده درست خواهد بود. یک نمونه از عنصر ارتجاعی برای این کار در شکل 5 نشان داده شده است که این عنصر الزامات گفته شده در بالا را نسبت به دیسک های مسطح، بهتر برآورده می کند.

اگر هدف اندازه گیری نیروهای کوچک در حد میکرو باشد، در این صورت اعمال نیرو به صورت عمودی و ایجاد تنش در عنصر ارتجاعی همانند قبل، انتخاب درستی نخواهد بود. برای دستیابی به حساسیت قابل قبول ما نیاز به کرنش خاصی روی عنصر فنری داریم. از آنجایی که ما محدودیت هایی در انتخاب عنصر ارتجاعی با سطح مقطع کوچک و همچنین مدول یانگ پایین داریم، بنابراین باید روش دیگری برای این چالش پیدا کنیم. یکی از این روش ها استفاده از بازوی اهرمی و اندازه گیری نیروی خمشی است.

یک حالت ساده از عنصر ارتجاعی برای تیر خمشی در شکل 6 نشان داده شده است.

شکل هندسی عنصر ارتجاعی برای اندازه گیری نیروی های برشی

در این آرایش، سیگنال اندازه گیری شده متناسب با نیروی خمشی اعمالی به عنصر فنری می باشد.

اگر ما بخواهیم با استفاده از این آرایش، نیروهای خمشی اعمالی را اندازه گیری کنیم، باید یک نقطه ثابت و غیرقابل تغییر برای اعمال نیرو در نظر بگیریم، در این صورت طول موثر بازوی اهرمی یعنی L ثابت خواهد ماند. عامل مهم دیگر نحوه اعمال نیرو می باشد که باید به صورت عمودی اعمال شود. این شرط ممکن است در خیلی از موارد به خاطر ساختار تیر کششی، تامین نشود و نیروی اعمالی با زاویه های مختلف به عنصر فنری اعمال شود. با توجه به محدودیت های بالا، عنصر ارتجاعی ساده نشان داده شده در شکل 6 به ندرت در عمل مورد استفاده قرار می گیرد. و به جای آن می توان از آرایش های بهتری برای این کار استفاده کرد. شکل 7 سه مورد از این آرایش ها را نشان می دهد.

عنصر سمت چپ شکل 7 بیشترین هم خوانی را با عنصر ارتجاعی شکل 6 دارد. حساسیت شکل سمت چپ، برای ظرفیت های یکسان، از دو تای دیگر بیشتر می باشد. و شکل سمت راست کمترین حساسیت را دارد

طراحی و ساخت مبدل های اندازه گیری (3)

در این مقاله شما با نحوه نصب استرین گیج ها و همچنین سیم بندی مدار پل وتستون برای ساخت مبدل های دقیق آشنا خواهید شد

عنصرهای فلزی متعدد برای اندازه گیری نیروهای خمشی

شکل سمت راست در عوض از نظر تولید، ساده ترین ساختار را دارد. همچنین به خاطر شکل هندسی آن، فرکانس های طبیعی آن از بقیه بیشتر است. عنصرهای فنری شکل 7 را می توان برای طراحی مبدل هایی با ظرفیت نامی 5000N/500Kg تا 500KN/50t استفاده کرد.

برای اندازه گیری نیروهای کوچکتر از 100N/10Kg عنصر فنری دیگری توسعه داده شده است که از ویژگی "میله خمشی دوسر" بهره می برد. این عنصرهای فنری در شکل زیر نشان داده شده اند.

یک طراحی قابل استفاده دیگر برای اندازه گیری نیرو، استفاده از تنش های برشی می باشد. تنش های برشی به صورت خالص مثلا در میله های پیچشی اتفاق می افتند. تنش ها و کرنش های برشی به وجود آمده در میله، نسبت به صفحه برشی اعمال بار، در زاویه های °45± و با علامت های مخالف هم به وجود می آیند. انواع مختلفی از میله های برشی (Shear beam) برای اندازه گیری نیرو مورد استفاده قرار می گیرند. اصول کار این نوع از مبدل ها در شکل 9 آورده شده است. در نتیجه‌ی مجموع اثرات متقابل تنش های خمشی و برشی، جهت برآیندهای کلی مولفه های اصلی تنش و کرنش در میله،به نسبت تنش های برشی به خمشی و همچنین فاصله آنها از محور خنثی بستگی دارد. کرنش های اصلی، زمانی که گیج ها در زاویه های °45± درجه نسبت به محور خنثی و روی آن نصب شوند، به صورت صحیح قابل اندازه گیری خواهند بود. البته این عمل به خاطر تغییر در مساحت گیج ها، به صورت تقریبی می باشد.

با تغییر شکل عنصر فنری به صورت شکل 10 می توان به یک بهبود اساسی دست پیدا کرد. در این ساختار به خاطر شکل هندسی محلی که گیج ها نصب می شوند، تنش های خمشی در مقایسه با تنش های برشی بسیار کوچک هستند. به طوری که اثرات آنها در محل نصب گیج ها قابل چشم پوشی می باشد.

یکی از مزیت های مهم استفاده از عنصر فنری شکل 10 این است که در این ساختار نقطه اعمال نیرو می تواند روی محور طولی آن تغییر کند بدون آنکه خطای قابل توجهی در خروجی ایجاد شود. و این در تضاد با میله ساده استفاده شده در شکل 6 برای اندازه گیری نیروهای خمشی می باشد.

مبدل های گشتاور:

مانند مبدل های نیرو، مبدل های گشتاور نیز به یک عنصر ارتجاعی مناسب جهت تبدیل گشتاور به کرنش های سطحی، و اندازه گیری آنها توسط استرین گیج ها، نیاز دارد. ساده ترین حالت برای عنصر ارتجاعی، استفاده از یک شفت استوانه ای مانند شکل 11 می باشد. در این شفت استرین گیج ها در جهت مولفه های اصلی کرنش های ε1 و ε2 با زاویه °45± نسبت به صفحه برشی و محور آن نصب می شوند. همانطور که قبلا هم در شکل 1 برای مبدل نیرو نشان داده شد، استفاده از چهار گیج فعال روی عنصر ارتجاعی و در بازوهای پل وتستون، از یک طرف باعث ایجاد سیگنال های خروجی با دامنه بزرگتر و از طرفی برخی از کارهای جبرانسازی را انجام می دهد. اگر استرین گیج ها به صورت دوتایی در طرف های مخالف هم روی عنصر ارتجاعی نصب شوند، تنش های خمشی ایجاد شده اثرات همدیگر را در صفحات X-Y و X-Z از خنثی می کنند. و به همیت ترتیب تنش های عمودی در راستای محور X نیز جبران می شود.

طراحی و ساخت مبدل های اندازه گیری (4)

در این مقاله شما با نحوه جبرانسازی خطاهای حرارتی و همچنین بالانس کردن مبدل ها جهت برآورده کردن مشخصات مورد نیاز آنها آشنا خواهید شد

عنصر ارتجاعی برای اندازه گیری گشتاور

برای گشتاورهای کوچک استفاده از شفت های توپر، هم حساسیت لازم را به دست نمی دهد و هم حساسیت آن در برابر نیروهای خمشی غیرقابل قبول است. یعنی اثرات تنش های خمشی ایجاد شده روی شفت، به طور قابل توجهی در سیگنال خروجی مبدل جبران نمی شوند.

یک راه حل مناسب برای حل این مشکلات استفاده از شفت استوانه ای تو خالی همانند شکل 12 است. ترتیب قرارگیری گیج ها روی این استوانه هم مانند شکل 11 می باشد.

همانند مبدل های نیرو، باید در انتخاب عنصر ارتجاعی برای مبدل های گشتاور باید دقت های لازم صورت گیرد، تا این مبدل ها بتوانند حساسیت های لازم را برای گشتاورهای کوچک در خروجی خود ایجاد کنند. این امر مخصوصا برای مبدل هایی که قرار است در صنعت مورد استفاده قرار بگیرند، اهمیت دوچندان پیدا می کند. زیرا در صنعت ممکن است اختلالات شدید در خطوط تغذیه و یا مسیرهای انتقال، سیگنال اصلی خروجی مبدل را دچار اعوجاج و نویز کند.

شکل 13 یک عنصر ارتجاعی قفس مانندی را نشان می دهد. رنج اندازه گیری این شفت را می توان توسط تعداد میله های قفس ، ابعاد و هم چنین جنس آنها کنترل کرد. برای اندازه گیری گشتاور در این حالت از تنش های برشی ایجاد شده روی شفت استفاده نمی شود بلکه از تنش های خمشی ایجاد شده روی میله ها عمل اندازه گیری صورت می گیرد.

مطالب پیشنهادی برای شما

ساخت مبدل های اندازه گیری (1)

مبدل هایی که از گیج برای اندازه گیری استفاده می کنند، استفاده زیادی در صنعت دارند. در اینجا این مبدل ها بررسی شده اند

ساخت مبدل های اندازه گیری (2)

در این مقاله شما با انتخاب مواد مناسب برای مبدل ها و هندسه عنصر فنری برای ساخت مبدل ها آشنا خواهید شد

ساخت مبدل های اندازه گیری (3)

در این مقاله شما با نحوه نصب گیج ها و سیم بندی مدار پل وتستون برای ساخت مبدل های دقیق آشنا خواهید شد

ساخت مبدل های اندازه گیری (4)

در این مقاله شما با نحوه جبرانسازی خطاهای حرارتی و بالانس مبدل ها جهت برآورده کردن مشخصات آنها آشنا خواهید شد